VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 nieuwe financiële maatregelen voor jong en oud

Geplaatst op: 29-06-2018, 10:22:16

In juni lanceerde de overheid een aantal maatregelen die gunstig kunnen uitpakken voor jong en oud. Van kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, kinderbijslag, en geboorteverlof tot ondersteuning thuiswonende ouderen, AOW-uitkeringen en inkomensondersteuning AOW. Kijk snel wat de voordelen zijn voor jouw portemonnee!

Een overzicht van de maatregelen van de overheid en de mogelijke voordelen ervan voor jouw portemonnee:

1. Langer (betaald) geboorteverlof 

Verwacht je in 2019 een kindje? Dan krijg je na de geboorte meer tijd samen met je kind. De partner van de moeder krijgt vanaf januari 2019 een volledige week (betaald) geboorteverlof in plaats van twee dagen zoals nu. Je kunt dat verlof meteen opnemen. Maar let op! Dat mag ook in de eerste vier weken na de bevalling, als de kraamzorg weer weg is bijvoorbeeld.

De nieuwe wet regelt nog meer: partners kunnen vanaf juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken extra geboorteverlof opnemen. In die periode hebben zij recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken. Deze maatregel gaat 1 januari 2019 in.

Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof.

2. Kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag omhoog

Heb je kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang? Goed nieuws! Vanaf 1 januari 2019 ga je er zeer waarschijnlijk op vooruit. De kinderopvangtoeslag gaat namelijk omhoog. Daarbij verhoogt het kabinet de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Met een verzamelinkomen van €50.000 en één kind op de dagopvang, krijg je straks ruim 80% van de maximum uurprijs vergoed. Dat is nu 77%. Ook voor ouders met de laagste inkomens gaat de toeslag omhoog. Ouders met een verzamelinkomen van €23.000 krijgen straks 96% vergoed in plaats van 94%.

Daarnaast gaat het toetsingsinkomen waarvoor de minimale vergoeding van 33,3% geldt omhoog van ruim €101.000 naar bijna €124.000.

Meer mensen recht op kindgebonden budget
Het kabinet wil de grens om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget oprekken. Daardoor krijgen meer gezinnen recht op kindgebonden budget. De grens ligt nu nog bij een gezamenlijk toetsingsinkomen van ongeveer €58.500, maar dit wordt straks €75.000. Daarnaast gaan de meeste gezinnen die nu al recht hebben op het kindgebonden budget er financieel verder op vooruit.

Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag en aanvullende informatie over het kindgebonden budget.

Halvering collegegeld eerstejaarsstudenten
Om de financiële drempel om te gaan studeren te verlagen, halveert het kabinet het collegegeld van eerstejaarsstudenten. Voldoet een student aan de voorwaarden? Dan bedraagt het collegegeld in studiejaar 2018-2019 €1.030 in plaats van €2.060.

3. Financiële ondersteuning thuiswonende ouderen

Ouderen willen het liefst zelfstandig oud worden in hun eigen vertrouwde omgeving. Het kabinet investeert daarom de komende jaren ruim €340 miljoen in het programma ‘Langer Thuis’. Dit programma zet in op het verbeteren van drie belangrijkrijke randvoorwaarden voor een goede kwaliteit van leven van thuiswonende ouderen.

Vitaler ouder worden
Zo komt er een landelijk netwerk ‘Vitaler ouder worden’ en maakt het kabinet afspraken met zorgverzekeraars en gemeenten over lokale en regionale samenwerking. Ook innovatieve, digitale zorg thuis (e-health) krijgt een stevige impuls met twee nieuwe subsidieregelingen.

Geriatrische expertise
Gaat het thuis tijdelijk niet goed? Dan moeten er goede en passende, tijdelijke verblijfplaatsen zijn. Daarom stelt het kabinet onder meer geld beschikbaar om de juiste geriatrische expertise te kunnen bieden op het juiste moment.

Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers
Ook mantelzorgers en vrijwilligers worden niet vergeten. Zij zijn onmisbaar om ouderen in de eigen omgeving te kunnen laten blijven wonen. Zo starten er verschillende bewustwordingscampagnes om hen bewust te maken van de ondersteuning en respijtzorg die er is. Om dit aanbod te verbeteren komt er een landelijk adviseur respijtzorg en wordt het aanvragen van ondersteuning eenvoudiger. Ook de aansluiting tussen formele en informele zorg van mantelzorgers zal verbeteren.

Nieuwe woonvormen
Aanpassingen aan de woning of een verhuizing zijn soms noodzakelijk als ouderen zelfstandig thuis willen blijven wonen. In de Nationale woonagenda zetten het kabinet, woningcorporaties, bouwers en bewoners zich in voor de bouw van jaarlijks 75.000 woningen. Hierbij moet ook voldoende aanbod zijn voor geschikte of aanpasbare woningen en de mogelijkheid voor nieuwe woonvormen.

De gemeenten gaat samen met een ondersteuningsteam in kaart brengen hoe vraag en aanbod lokaal op elkaar aansluiten. Ook wordt de ontwikkeling van meer nieuwe woonzorgvormen gestimuleerd.

Meer informatie
Wil je meer weten? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het programma Langer thuis.

4. AOW-uitkeringen stijgen licht

Zoals we al eerder lieten weten, wordt de AOW-leeftijd in 2018 verhoogd naar 66 jaar. De hogere AOW-leeftijd kan gevolgen hebben voor heffingskortingen zoals de ouderenkorting. Kijk voor meer informatie over heffingskortingen op de website van de Belastingdienst.

Per 1 juli 2018 gaan de AOW-bedragen iets omhoog. Een overzicht:

Gehuwden/samenwonenden 
Jij en je partner ontvangen €814,74 bruto per persoon per maand. Dit bedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW van €24,93, maar exclusief vakantiegeld. Het vakantiegeld is bruto €50,29 per maand en wordt in de maand mei uitbetaald.

Gehuwden/samenwonenden met maximale toeslag (partner heeft AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt)
Je ontvangt €1.604,55 bruto per maand. Dit bedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW van €24,93, maar exclusief vakantiegeld. Het vakantiegeld is bruto €100,58 per maand en wordt in de maand mei uitbetaald.

Je woont alleen
Je ontvangt €1.181,36 bruto per maand. Dit bedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW van €24,93, maar exclusief vakantiegeld. Het vakantiegeld is bruto €70,40 per maand en wordt in de maand mei uitbetaald.

Meer informatie
Wil je meer weten over de AOW-bedragen? Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je alle AOW-bedragen per 1 juli 2018.

5. Inkomensondersteuning AOW

De inkomensondersteuning AOW is een extra bedrag dat bovenop je AOW-pensioen komt. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van het aantal jaren dat je AOW-pensioen hebt opgebouwd. Je krijgt de inkomensondersteuning AOW als je de AOW-leeftijd hebt. Je ontvangt de inkomensondersteuning AOW samen met je AOW-pensioen.

Als je verzekerd bent geweest voor de AOW dan bouw je elk jaar 2% AOW-pensioen op. Je kunt maximaal 100% AOW-pensioen opbouwen. Per 1 januari 2018 is de inkomensondersteuning AOW maximaal €24,93 bruto per maand.

Bijvoorbeeld: je hebt 50% AOW-pensioen opgebouwd. Jouw inkomensondersteuning AOW is dan 50% x €24,93 = €12,47 bruto per maand.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Inkomsensondersteuning AOW op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Bron: bijdrage van Anne van 22 jun i 2018 op www.pggmenco.nl

Vorige pagina